Geschiedenis

Het zwitsalterrein – van fabriek tot een moderne ondernemers hub in Apeldoorn

Op het Zwitsalterrein rolden vroeger de eerste potjes babyzalf van de band. De voormalige fabrieken op het terrein waren decennialang de thuisbasis voor de productie van de bekende Zwitsal verzorgingsproducten, herkenbaar aan het vrolijke babygezichtje. 

In 1920 startte ondernemer Cor Jansen een kleine farmaceutische fabriek aan de Floralaan/Deventerstraat. Vooral de Zwitserse zalf, verkocht onder de naam ‘Zwitsal’, bracht hem aanzienlijk succes. Zwitsal groeide enorm en daarom kocht Jansen kort na de tweede wereldoorlog een stuk grond tussen het kanaal en de Vlijtseweg. Deze locatie was gunstig vanwege de directe ligging aan het kanaal, waardoor grondstoffen en afvalstoffen per boot konden worden vervoerd. De nieuwe fabriek opende in april 1952 ter ere van de 60ste verjaardag van Jansen.

Zwitsal had twee afzonderlijke bedrijfstakken: de productie van alkaloïde pijnstillers en die van babyverzorgingsproducten. Deze waren fysiek gescheiden op het terrein. De Zwitsalproducten werden ten noorden van het terrein geproduceerd, in de voormalige fabriekshal waar tegenwoordig het hele jaar door spraakmakende evenementen, congressen en bijeenkomsten worden georganiseerd. Achter de grote groene entreedeuren van de Zwitsalhal bevond zich een enorme opslag van bolkaf, één van de ingrediënten in de verzorgingsproducten van Zwitsal. Als het goed is ruik je het zelfs nog een beetje in het pand. 

Na 65 jaar werd de productie op het terrein in 2011 stopgezet. Inmiddels is er een levendig terrein ontstaan vol ondernemerschap. 

Vrijdag 11, Zaterdag 12 en zondag 13 augustus

Festival Zoet zal dit weekend plaatsvinden op het Zwitsalterrein en in de Zwitsalhal in Apeldoorn. Op Festival Zoet tellen we mooie belevenissen in plaats van calorieën. Volop genieten van zoete verleidingen.